Welkom terug bij de cursus Samplelogie! Blij dat je er bent en we gaan vandaag weer snel van start.

Hebben wij vorige keer een zeer bekende drumbreak als uitgangspunt genomen voor de les, zo plaatsen we deze keer een wat onbekendere sample in het middelpunt. We gaan dan ook wat dieper in op het fenomeen samplen en ik wil laten zien dat dat meer inhoudt dan simpelweg een drumbreak loopen.

Loopen ja. Misschien behoeft dit een heel korte uitleg. Loopen komt van het engelse woord ‘loop’ (vertaling: lus) en zoals je kunt begrijpen heeft het met herhaling te maken. Het herhalen van een stukje muziek, over and over again, wordt loopen genoemd. Sommige producers maken er dan ook een kunst van om kant en klare loops te vinden om die, verder onbewerkt, dan ook te gebruiken als basis voor een nieuwe track. De acht maten durende drumsolo van Clyde Stubblefield is daar een voorbeeld van. Het werd door de andere artiesten simpelweg uitgeknipt en achter elkaar geplakt, zo dat er een nieuwe drumbasis ontstond. Mooi he?

Welnu, de sample voor deze editie dan: Curtis Mayfield – The Makings Of You

(Goed oplettende lezers herkennen dit nummer als soultip van de week van 2 weken geleden!)

Zoals je hoort heeft dit nummer niet bijzonder uitgesproken drums. Ook hoor je niet veel bass in het nummer. En vaak toveren juist deze twee gegevens een glimlach op het gezicht van een producer, omdat je dan naast de sample je eigen basslijn en drums kunt toevoegen zonder dat het erg conflicteert. Je hebt de ruimte om er ‘overheen’ je eigen lagen te leggen, waardoor dan weer een nieuwe beat ontstaat. Met andere woorden, je kan er je eigen draai aan geven als beatmaker zonder teveel te moeten teren op een 1 op 1 kopie van de originele track.

Voorbeeld! En ik gooi jullie gelijk maar in het diepe: House Shoes – The Makings

Zo! Je zult ongetwijfeld stukjes en beetje van het origineel herkennen, maar er is iets totaal anders aan de hand dan loopen. De originele sample is in stukjes gehakt en op een heel andere volgorde zo ongeveer weer teruggeplakt. Zo ontstaat er iets nieuws: een gitaartje hier, een kort woordje van Mr. Mayfield zelf, een stukje strings uit de intro hoor ik terug en verder nieuwe drums, effecten en geluiden. Dit wordt ook wel genoemd: choppen. Choppen vertaalt naar hakken, en hakken dekt ook eigenlijk de lading wel. Je hakt de sample in stukjes en met al die kleine stukjes, wat je je kunt voorstellen als noten op een piano, ‘speel’ je weer een totaal nieuwe melodie in. Choppen dus. (Koning van ‘the chop’ is volgens velen DJ Premier, maar over hem later ongetwijfeld meer.)

Nog een voorbeeld: 9th Wonder – The Righteous Way To Go

Een instrumentaal nummer van 9th Wonder (bekend van onder andere Little Brother) waarin je goed hoort hoe verschillende stukjes uit de originele sample van Curtis Mayfield, gechopt, terugkomen in de nieuwe beat. Drums toegevoegd en bam!

Here’s another one: Edgar Allen Floe – The Righteous Way To Go

Hopelijk verschaft dit al weer iets meer inzicht in het fenomeen samplen. We weten nu wat loopen is, we weten nu wat choppen is en we hebben voorbeelden gehoord van hoe dit in de praktijk klinkt! Google/Youtube Curtis Mayfield – The Makings Of You voor meer voorbeelden en enkele vermeldenswaardige covers (Gladys Knight & The Pips!).

Volgende keer meer voorbeelden natuurlijk en we gaan technischer in op choppen en loopen.

Aai over de bol!

PS.

2 weken geleden al de soultip vd week, deze blog al een tijdje in beraad, en wat dropt er afgelopen vrijdag? Een nieuwe “good friday”-track van Kanye West met deze sample! Hoe toevallig kun je het hebben. Niet Pete Rock’s beste beat, maar met een hint naar Dilla en een verwijzing naar de sample van deze week, toch het toevoegen waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s