Over ACTA

Geplaatst op: 07/02/2012 door Yos in Nieuwtjes

Een Blok aan je Been voelt zich als een rabbit in the headlights: er dendert iets op ons af, maar we hebben geen idee wat het is. Zanger-gitarist Tias (Lucky Dices), vriend van het programma, belde vorige week op dat ons programma ten onrechte niet stil staat bij ACTA. Dat is een internationale handelswetgeving die onrechtmatig namaken van producten moet tegengaan. Voor het gemak wordt het kopiëren van media daarin beschouwd als namaken. Kortom, ACTA vecht voor een einde aan het gemak van uw gebruikscomfort: geen illegale downloads meer. Muziek, film en al dat moois dat vele internetgebruikers nu voor handen hebben, moeten ontoegankelijk worden. Of gewoon weer waren wat ze twintig jaar geleden waren: te duur.
Tegenstanders van ACTA roepen waarschuwend dat ons iets verschrikkelijks gebeurt. Dat er een groepje juristen, zakenmaffiosi en andere moeilijke, Amerikaanse bobo’s in stiekeme kamertjes zitten te vergaderen over wat ons gaat gebeuren. Daarmee wijst men vooral dat onze online handelsvrijheid wordt bepaald door niet-Nederlandse, ondemocratisch aangewezen… Nou ja, het zelfstandig naamwoord dat hierop volgen, klinken op de meeste websites niet al te fraai. Met name op Geen Stijl wordt er nogal wat modder gegooid. De vraag is hoe terecht dat is. Een zoektocht op internet levert vooral bronnen tegen ACTA op – wat natuurlijk vrij logisch is. Dat is als in een kerk naar gelovigen zoeken: je bent op de juiste plek. En eerlijk is eerlijk: de tegenstanders hebben ook belangen. Dus hoe eerlijk is hun informatie?

In het programma van aanstaande woensdag gebeurt er veel op het gebied van optredens. Tussendoor komt Tias aan het woord over protesten tegen ACTA. Er schijnen demonstraties te komen. Probleem is dat het voor leken als wij totaal niet inzichtelijk is wat de gevolgen zouden kunnen zijn. Ooit stelde Prins Bernhard dat wij de wereld niet van onze ouders gekregen hebben, maar van onze kinderen te leen hebben. Misschien geldt dat ook wel voor internet. Is het aan ons om deze kakelverse, geschiedenisveranderende uitvinding van onze kinderen af te nemen?

Wel heeft Een Blok aan je Been openlijk twijfels bij termen als “rechthebbenden”. Volgens ons zit deze wereld vol met Funky Drummers als Clyde Stubblefields. Mensen die iets scheppen waar tientallen miljoenen mee worden verdiend zonder er zelf ooit iets van terug te zien. De drumsolo van Clyde Stubblefield werd niet alleen door tientallen hiphopcrews gesampled, maar zelfs door George Michael, Nine Inch Nails, Sinead O’Connor en Prince. (zie volledige lijst) Het totaal bijgeschreven bedrag op de bankrekening van die arme Clyde omgerekend in Amerikaanse dollars: nul-komma-nul.

Uiteraard zijn wij niet de types die meningen opdringen. Een vraag willen we wel stellen: staat ons nu iets te gebeuren dat we over een paar jaar gaan merken? En dat we dan al zover zijn dat er niets meer terug gedraaid kan worden? Let op types als Disney. Types die zelf alles bij elkaar hebben gejat om vervolgens veel geld rond te strooien teneinde wetten opgesteld te krijgen die voorkomen dat het bijeengejatte niet van hun gepikt kan worden. In de heldere ogen van Bambi staat niet dat uitgever Disney u en de generaties na u heeft bestolen, maar volgens sommige tegenstanders is dat wel degelijk het geval!

Doe eens moeite en verdiep u in hetgeen er op dit moment voor u wordt bepaald door mensen van wie u geen idee heeft wie het zijn of wat ze van u willen. Klink eens op de onderstaande links en laat een en ander op u inwerken.

RIP! A remix manifesto

Copyright criminals van Independant Lens.

What is ACTA?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s